Tłustosze, saracenie, dzbaneczniki, muchołówki, rosiczki – czyli rośliny mięsożerne. Wielu hodowców marzy o tym, żeby przenieść je z mokradeł, gdzie żyją w naturze, do naszych domów. Głodnych wiedzy, jak to zrobić, zapraszamy do odsłuchania podcastu „Palmiarnia na wynos”.
Prezentujemy drugi odcinek podcastu o roślinach owadożernych. Naszym ekspertem jest Pani Maria Tworzydło, wieloletni pracownik gliwickiej Palmiarni. Ten odcinek to zastrzyk wiedzy, jak pielęgnować te rośliny w domu. Jakie podłoże, stanowisko, jak często podlewać, gdzie postawić, czy dokarmiać – po odsłuchani wywiadu z Panią Marią odpowiedzi na te pytania nie będą już dla Was tajemnicą. A mówi się, że rośliny mięsożerne nie są proste w uprawie…
Rośliny mięsożerne żyją na torfowiskach i bagnach. Lubią wilgoć. Zjadają owady, a większe okazy – nawet małe ssaki. W gliwickiej Palmiarni zobaczycie je w pawilonie tropiku. Odcinek pierwszy podcastu o roślinach mięsożernych znajdziecie TU.