Druga, tym razem dłuższa odsłona Targu na Zielonym

Czas na zakupy wydłużony pilotażowo.

Szykuje się kolejna, druga odsłona zdrowych zakupów prosto od lokalnych rolników i producentów. W środę 21 maja namioty ponownie staną na placu Krakowskim, a konkretnie w zielonej alei wzdłuż ulicy Wrocławskiej. Tym razem zakupy będzie można zrobić dłużej, bowiem od godz. 13.00 aż do 18.00.

W każdą środę, aż do października będzie można skorzystać z oferty gospodarzy i rolników, którzy od prawie dziewięciu lat współtworzą gliwicki targ zdrowej żywności – Targ na Zielonym. Nowa lokalizacja to kolejna okazja, by zrobić zakupy prosto u źródła, porozmawiać ze sprzedawcami o ich produktach i wesprzeć lokalnych wytwórców.

Dotychczas Targ odbywał się (i nadal odbywa) w sobotnie przedpołudnia w Hali Modeli GZUT przy ul. Robotniczej.

Organizatorzy zapewniają, że na miejscu będzie można:
●    kupić ekologiczne i naturalne, sezonowe produkty bezpośrednio od lokalnych rolników i producentów,
●    znaleźć wyroby małych, rodzinnych gospodarstw – m.in. ekologiczne owoce i warzywa, świeży nabiał (krowi, kozi i owczy), jaja od wolnych kur, naturalne wędliny, ryby, miody i przetwory,
●    wypić znakomitą kawę z gliwickiej palarni Kafar,
●    zjeść rzemieślnicze lody produkowane na kozim i owczym mleku,
●    a przy okazji wymienić książki z Miejską Biblioteką Publiczną, która od czasu do czasu będzie towarzyszyć targowym wydarzeniom.

Targ na Zielonym to nie tylko zakupy zdrowej żywności, ale również okazja do spotkania z ludźmi, którzy ją wytwarzają – sezonowo, w małej skali, z myślą o jakości, a nie masowej produkcji.

Organizatorem wydarzenia jest Miasto Gliwice oraz Miejski Zarząd Usług Komunalnych w Gliwicach, we współpracy z Fundacją Na Zielonym, promującą bezpośrednią sprzedaż i lokalne rolnictwo.

Ludzie kupujący zdrowe jedzenie na Targu na Zielonym

Kobieta kupująca warzywa od lokalnego rolnika